Lämpö- ja kosteusmittareiden päivitys

Home Assistantin kyky integroitua suoraan Bluetooth-laitteiden kanssa on vuoden 2022 aikana parantunut huomattavasti. Lisäksi markkinalle on tullut näppäriä Bluetooth Low Energy -tekniikkaa käyttäviä lämpö- ja kosteusmittareita. No, pitihän sellaista kokeilla!

Jälleen kerran herätteenä toimi mielenkiintoinen video. Siinä Aaron Christophel, sitkeä saksalainen sissi kertoi, miten on onnistunut paitsi purkamaan Xiaomi Mija -merkkisen laitteen jutteleman protokollan, kehittämään siihen vaihtoehtoisen laiteohjelmiston ja vielä kaupan päälle helppokäyttöisen web-sovelluksen, jolla me tavalliset kuolevaiset voimme muuttaa nuo laitteet yhteensopiviksi Home Assistentin kanssa. Hattu päästä!

Tämä Xiaomi Mi Temperature and Humidity Monitor 2 lämpö- ja kosteusmittari on siitä kivan oloinen värkki, että se on pieni, siinä on helposti luettava näyttö ja käyttäjät ovat raportoineet, että se on niin vähävirtainen, että yksi 2032-nappiparisto kestäisi jopa yli vuoden.

Listaan alla työvaiheet, jotka osoittautuivat itselle toimiviksi.

Mi Home App

Ensimmäiseksi ladataan Mi Home App, rekisteröidään itselle tunnus palveluun ja lisätään lämpömittari ”Add a device” -valinnalla. Liitetyn laitteen ”Hardware version” voidaan voidaan tarkistaa ”About” -valikosta. Ohjeet ja sovellus tukevat kirjoitushetkellä todistetusti ainakin versioita B1.4 ja B1.7.

Vaihtoehtoinen laiteohjelmisto

Seuraavaksi ladataan Aaronin ATC_MiThermometer Github-projektista tietokoneelle vaihtoehtoinen laiteohjelmisto (ATC_Thermometer.bin).

Laiteohjelmiston ’fläshäys’

Laiteohjelmiston asennus ja asetusten hienosäätö tapahtuu suhteellisen helppokäyttöisellä web-sovelluksella, joka toimii ainakin Cromella. Käyttöliittymä on kieltämättä insinööridesignia eli toimii, muttei hivele silmiä. Ohjelmiston osoite on: https://atc1441.github.io/TelinkFlasher.html

Aluksi tietokone pitää yhdistää Bluetoothilla lämpömittariin. Tämä tapahtuu klikkaamalla ”Connect” -painiketta ja paikallistamalla haluttu laite listalta. Laitteen nimi on todennäköisesti ”LYWSD03MMC”.

Kun laite sivun alareunan Log-tietojen perusteella yhdistynyt pitää klikata ”Do Activation”, jolloin sovellus lukee laitteesta talteen Mi Tokenin ja Mi Bind Keyn, joista jälkimmäisellä avataan Bluetooth-viestin sisällä oleva, salattu Service Data -osio. Sen sisään on koodattu lämpötila, ilmankosteus ja muut laitteen lähettämät tiedot. Ota Bind Key varmuuden vuoksi talteen.

Tämän jälkeen valitaan levylle tallennettu laiteohjelmisto ”Valitse tiedosto” -painikkeella ja siirretään se lämpömittariin klikkaamalla ”Start Flashing”. Tämä vaihe kestää noin minuutin ja sen päätteeksi lämpömittari käynnistyy uudelleen ja Bluetooth-yhteys siihen katkeaa.

Uudelleenkäynnistettäessä laite vilauttaa kolmea kirjan-numero-paria, joihin kannattaa kiinnittää huomiota, koska niiden avulla saattaa tunnistaa äskeisen laitteen uudestaan. Kyse on laitteen mac-osoitteen loppuosasta, joka tulee näkyviin Bluetooth-laitelistassa.

Lisäasetukset

Kun laitetta lähtee yhdistämään uudelleen on todennäköistä, että laitteen nimi on muuttunut. Aaron on ilmeisesti nimennyt sekä laiteohjelmiston että laitteen ulospäin kaiuttaman nimen ATC:ksi. Laitteen oikeaan yläkulmaan ilmestyy yhdistämisen jälkeen nytkin pieni bt-symboli ja web-sovelluksen alareunan Log-tiedoissa näkyy, että laitteessa on ”Custom Firmware”.

Vaihdoin seuraavat asetukset painikkeista:

  • Smiley: Off
  • Show battery in LCD: Disabled
  • Advertising type: Mi Like
  • Settings: Save current settings in flash

Kaksi ensimmäistä valintaa ovat lähinnä kosmeettisia, mutta Advertising type:n vaihtaminen osoittautui välttämättömäksi, jotta Home Assistant ylipäätään löytää laitteen. Ja tuo viimeinen valinta tallentaa asetukset niin, että ne selviävät pariston vaihdosta.

Home Assistant

Lopuksi siirrytään Home Assistantin Asetukset -> Integraatiot -näkymään, johon ilmestyy kyseinen laite, kuvan osoittamalla tavalla. ”Configure” -painikkeen klikkaus saattaa pyytää sinulta aikaisemmin talteen ottamaasi laitteen Bind Key:tä ja pyytää kertomaan mihin huoneeseen laite pistetään. Siinä se.

Ostoksille?

Mistä näitä Xiaomin Mija Bluetooth Temperature and Humidity 2 -mittareita sitten kannattaa ostaa?

No, jos on hoppu, niin voi valita vaikkapa kotimaisen Hobby Hall -verkkokaupan, josta paketti kulki läheiseen noutoautomaattiin varsin nopeasti. Kahden mittarin lähetys postikuluineen maksoi 25,49 eur, mutta myyntipaketti ei sisältänyt tarvittavia 2032-nappiparistoja.

Jos taas ei ole kiire, niin voi kääntyä AlieExpress-verkkokaupan puoleen, josta neljä mittaria tuli (paristoineen) lähipostiin hintaan 28,10 eur.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s