Monen konstin kaukosäädin

Home Assistantin yksi vahvuus on kyky hyödyntää eri valmistajien laitteita samassa kokonaisuudessa. Niinpä esimerkiksi noin kympin maksavan IKEA Styrbar -kaukosäätimen voi laittaa ohjaamaan vaikka mitä!

Huushollissani on olohuoneen ja avokeittiön muodostamassa tilassa kaksi eri kattovaloa, jalkalamppu sekä koristevalo. Sen lisäksi tilassa on kaksi etäohjattavaa pistorasiaa, joissa on päivittäin kiinni erilaisten laitteiden latureita. Tämä kaukosäädin voidaan helposti ’ohjelmoida’ täyttämään tällaisten laitteiden säätötarpeet.

Painikkeen liittäminen Home Assistantiin

IKEA Styrbar juttelee muiden IKEAn valmistamien älykodin laitteiden tyyliin Zigbee-protokollaa. Omassa laitteistossani tämä tarkoittaa sitä, että pienellä vaivalla se alkaa rupatella Conbee II USB-tikun kautta Home Assistantille. Tätä varten suunnistetaan valikoissa kohtaan deCONZ -> Phoscon, annetaan tikulle käyttöönotossa määritelty salasana, valitaan hampurilaisvalikosta ”Switches” ja sen jälkeen ”Add new switch”.

Conbee II:n tämänhetkisestä ajuriversiosta löytyy laitevalmistejien esivalintana IKEA, mutta sieltä ei toistaiseksi löydy juuri tätä kaukosäädintä, joten ”Select vendor” listalta pitää valita ”Other”.

Styrbarin saa paritustilaan painamalla kannen alla olevaa painiketta neljä kertaa peräkkäin. Pienen odotuksen jälkeen saat ilmoituksen, että uusi laite on löytynyt, jonka jälkeen voit antaa laitteelle haluamasi nimen.

Mitä enemmän laitteita alkaa löytyä, sitä tärkeämmäksi osoittautuu niiden järkevä nimeäminen. Olen ottanut tavaksi tulostaa myös nimitarran laitteen pohjaan tai kylkeen. Kun kaukosäätimiä, painikkeita, etäohjattavia pistorasioita ja sensoreita alkaa olla runsaasti, voi tarrasta helposti tunnistaa mistä laitteesta on kyse, kun vaikkapa jokin laite ilmoittaa pariston olevan lopuillaan.

Styrbarin onnistuneen liittämisen jälkeen Home Assistant pitää käynnistää uudestaan (Settings -> System -> Restart), jotta uusi laite asetuksineen näkyy Phosconin lisäksi myös Home Assistantille.

Toiminnot painikkeisiin

Toimintojen liittäminen painikkeisiin tapahtuu määrittelemällä automaatioita. Oman hauskuutensa tähän toi se, miten painikkeet oli nimetty. Kukapa olisi arvannut, että ne menevät näin:

  • Yläreunan ison valon symboli = ”Turn on”
  • Alareunan pienen valon symboli = ”Dim up”
  • Nuoli vasemmalle = ”Dim down”
  • Nuoli oikealle = ”Turn off”

Eespäin! Automaatiossa voidaan määritellä vaikkapa niin, että kun ”Dim up -painike vapautetaan”, niin vaihdetaan (toggle) keittiön valo päälle/pois.

Oheisen kuvan esimerkistä huomataan, että samaa toimintoa tekeviä kytkimiä voi olla järjestelmässä määriteltynä useita. Ja hauska havainto on, että erilaisissa kytkimissä voi tavallisen kertapainalluksen nimi olla (jopa saman valmistajan laitteiden välillä) hieman erilainen… kaikkea ei ole standardoitu.

Neljälle valolle automaatioiden määrittelyn jälkeen – tai itse lisäsin jo olemassaoleviin automaatioihin kuhunkin yhden Styrbarin painikkeen määrittelyn – meillä on nyt kädessä kaukosäädin, jolla voi hallita erikseen neljää valoa. Toimii!

Eikä siinä vielä kaikki!

IKEAn painikkeissa näyttäisi olevan kolme toimintoa per painike eli Styrbarissa niitä on yhteensä kaksitoista.

Käytin valojen päälle/pois -kytkemiseen kunkin painikkeen ”button released” -toimintoa, mutta sen lisäksi voi samalle painikkeelle määritellä kaksi lisätoimintoa eli ”button continuously pressed” (pitkä painallus) sekä ”button released after long press” (painikkeen vapauttaminen pitkän painalluksen jälkeen).

Tätä hyödyntäen määrittelin jokaiselle painikkeelle vielä toisenkin toiminnon. ”Iso valo” -painikkeen pitkällä painalluksella laitetaan kaikki neljä huonetilan tilan lamppua päälle ja ”pieni valo” -painikkeella vastaavasti kaikki nämä valot pois päältä. Pitkä painallus vasemmalla painikkeella kytkee yhden pistorasian päälle/pois ja oikealla painikkeella toisen. Jäi kyykkiminen vähemmälle.

Muistaako nämä konfiguroinnit vielä huomenna? No, IKEA Styrbar on sen verran kookas laite, että sen pintaan mahtuisi helposti pienet tarrat muistuttamaan toiminnoista – mutta toistaiseksi aion yrittää pitää ne mielessä 🙂

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s