Home Assistant ohjaa ilmalämpöpumppua

Asunnossani on muutaman vuoden vanha ilmalämpöpumppu, jota ohjataan kaukosäädinkapulalla. Pörssisähköhinnan voimakkaiden vaihteluiden vuoksi alkoi kiinnostamaan voisiko lämpöpumpun käyttöä ohjata jotenkin älykkäämmin. Ja voihan sitä!

Ratkaisuksi löytyi BroadLink RM4 Pro -yleiskauko-ohjain. Se on suunnilleen nyrkin kokoinen mötikkä, joka juttelee BroadLinkin mobiilisovelluksen ja Home Assistantin kanssa wifin välityksellä ja komentaa hallittavia laitteita infrapuna- tai radiolähetintään käyttäen.

Tämän Broadlinkin valmistaman laitteen käyttöönottoon ja Home Assistantiin integroimiseen löytyi oiva Youtube-video, jota seuraamalla sain kombinaation pelaamaan ja kertalinttuulla myös opetettua IVT-ilmalämpöpumpun kauko-ohjaimen ’virta päälle’ ja ’virta pois’ -komennot Home Assistantille.

Ohjaaminen manuaalisesti

Halusin ensin Home Assistantin Dashboardille visuaalisen on/off-kytkimen, jolla voisin hallita ilmalämpöpumppua manuaalisesti.

Googlettamalla löysin ohjeen, että Dashboardilla näkyvän kytkimen luonnissa voi käyttää Template Switch -ominaisuutta. Sitä varten piti ensin luoda Toggle eli Input Boolean -tyyppinen Helper, johon voidaan tallettaa tieto siitä, onko lämpöpumppu laitettu päälle vai ei.

Home Assistantin configuration.yaml -tiedostoon syntynyt lopputulos näytti seuraavalta:

switch:
- platform: template
switches:
lampopumppu:
friendly_name: "IVT lämpöpumppu"
value_template: "{{ states('input_boolean.lampopumppu_tila') }}"
turn_on:
- service: input_boolean.turn_on
target:
entity_id: input_boolean.lampopumppu_tila
- service: remote.send_command
data:
device: IVT-09LR-N
command: power
num_repeats: 1
target:
entity_id: remote.broadlink_rm_pro_remote
turn_off:
- service: input_boolean.turn_off
target:
entity_id: input_boolean.lampopumppu_tila
- service: remote.send_command
data:
device: IVT-09LR-N
command: power_off
num_repeats: 1
target:
entity_id: remote.broadlink_rm_pro_remote

Tuon lisäyksen jälkeen Dashboardille saattoi lisätä allaolevan kaltaisen kortin. Noin. Nyt saan siis mistä tahansa päälle ja pois ilmalämpöpumpun!

Ohjaaminen automaattisesti

Nordpoolin tai Fingridin pörssihintakäyriä seuraamalla vaikutti siltä, että hinnat ovat matalimmillaan aamuyöstä. Niinpä päätin ajastaa laitteen starttaamaan klo 02.00 ja menemään pois päältä klo 07.00.

Tätä varten loin Home Assistantiin Times of the Day Helperin, joka luo binäärisen sensorin, jonka arvo muuttuu annetun aikataulun perusteella asentoon on tai off.

Sen jälkeen saatoin luoda käynnistämiseen Automaation, jossa Triggeriksi asetin äsken luodun sensorin muutokset off -> on ja Actioniksi tuon Broadlinkin lähettämään ”Remote: Send Command” -palvelulla lämpöpumpulle integraatiossa määrittelemäni komennon sekä aikaisemmin luodun boolean-muuttujan arvoon ’on’. Ja samalla logiikalla myös Automaation lämpöpumpun sammuttamiseen.

Mitä opin?

Ensinnä tuli taas kerran havaittua miten yhteensopiva ja joustava alusta tuossa pienessä Raspberryssä pyörivä Home Assistant onkaan. Valmiita integrointeja on olemassa viljalti, YouTubesta löytyy ajantasaisia ohjevideoita ja eri foorumeilta neuvoja — lähes alueesta kuin alueesta.

Toiseksi, infrapunalaitteiden automaattisen ohjaamisen virittäminen vaatii kärsivällisyyttä. Koska vanhoissa tai muutoin yksinkertaisissa laitteissa ei ole fiksuja rajapintoja parametreineen, niin Home Assistantin antama käsky ei kuulu tyyliin ”aseta lämpötila 22 asteeseen”, vaan tyyliin ”nosta lämpötilaa yhdellä asteella”. Jokaikinen nappula ja käsky, jota haluaa käyttää pitää opettaa erikseen ja mahdollisesti tallentaa tiloja Home Assistantiin talteen.

Ja vielä lopuksi. Home Assistant mahdollistaa lämpöpumpun päälle- tai poiskytkemisen automatisoinnissa paljon vaihtoehtoja. Triggereiksi tai kriteereiksi voidaan asettaa kokeillun kellonajan lisäksi vaikkapa olohuoneen lämpötila, sähkön tämänhetkinen pörssihinta tai henkilön läsnäolo. On joku tehnyt automaatioita jopa sääennusteen tai lämpötilan vaihtelun muutosnopeuden suhteen. Oma alku on toimiva, mutta kehittämisen varaa löytyy aina.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s