Home Assistant ja helpommat valokytkimet

Itselle uusimpaan, mutta jo 1980-luvulla rakennettuun, asuntoon muuttaessani totesin, että osa valokatkaisijoista on kauniisti sanottuna melko erikoisissa paikoissa. Nopeahko ja suhteellisen edullinen ratkaisu rakentui Home Assistantin oheen.

Otin käsittelyyn kolme kohdetta: olohuoneen, keittiön ja eteisen kattovaisimet. Asuntoni eteinen on pieni ja pimeä, joten loogisimmalta tuntui ajatus, että sen valo voisi syttyä (ja sammua) automaattisesti kun eteiseen astutaan. Keittiön ja olohuoneen valaisinten osalta ajattelin hyödyntää aikaisempia kokemuksia pienistä, langattomista painikkeista. Toimeksi!

Kokonaisuuteen tarvittiin aikaisemmin rakennellun kevyen, Home Assistant -pohjaisen ’kotiautomaatiojärjestelmän’ lisäksi seuraavat komponentit:

  • 3 kpl Sonoff Basic R3 älykkäitä kytkimiä (noin 10 eur/kpl)
  • 2 kpl IKEA Trådfri -pikanappuloita (9,99 eur/kpl)
  • 1 kpl Aqara Motion Sensor -liiketunnistin (noin 15 eur/kpl)

Asennushommat

Asensin Sonoff-kytkimet katosta tulevien johtojen ja lampun johtojen väliin, ikäänkuin korvaamaan meille kaikille tutut ’sokeripalat’. Kun sain kaikki kolme kytkintä kiinni, latasin puhelimelle AppStoresta eWeLink-sovelluksen ja rekisteröidyin sen käyttäjäksi. Sonoff-laitteet käyttävät ohjaukseen 2.4GHz wifi-verkkoa, joten puhelimen pitää olla kiinni siinä, ei nykyään tyypillisemmässä 5GHz wifi-verkossa. Paritin kytkimet sovelluksella yksi kerrallaan palveluun. Paritustilaan kytkimen sai yksinkertaisesti laittamalla siihen virran päälle (siitä hankalassa paikassa olevasta valokatkaisijasta). Kun laitteet oli lisätty eWeLinkin avulla, niitä saattoi sytyttää ja sammuttaa mobiilisovelluksella, jolloin tiesin kytkinten ohjauksen toimivan.

IKEAn Trådfri -nappuloiden käyttöönotto onnistuu käyttämäni Conbee II Zigbee USB-tikun deCONZ-integraatiolla. Ainoa hämäävä kohta oli se, että uuden kytkimen (switch) etsiminen ei onnistunut, jos valitsi Add new switch -> IKEA. Oikea valinta oli Add new switch -> Other. Conbeen ystävällinen tuki antoi tämän neuvon ja kertoi, että tulevaisuudessa asia saattaa muuttua. Näissä IKEAn nappuloissa käytetään yleisiä 2032 nappiparistoja ja ne tuntuvat kestävän useita kuukausia – tietenkin käytön määrästä riippuen.

Aqara Motion Sensorin lisääminen tapahtui myös deCONZin kautta, valiten uuden sensorin lisäämisen ja laittamalla Aqara paritustilaan painamalla synkronointinappulaa kolmen sekunnin ajan. Suoraviivaista, helppoa tai kuten kaverini saattaisi todeta, pomminvarma juttu.

Home Assistantissa ei ole vielä suoraaa tukea Sonoffin laitteille, mutta ahkerasta ja osaavasta yhteisöstä löytyy nörttejä, jotka ovat osanneet tässäkin auttaa. Github.com -käyttäjä AlexxIT on koodannut SonoffLAN -nimisen HACS-lisäosan, jolla tämän valmistajan laitteet on paitsi helppo ottaa haltuun, myös huolehtia siitä, että laitteet eivät turhaan tarinoi ulkoverkkoon. Ohjeet tuon HACS-lisäosan käyttöönottoon löytyvät sekä tekstimuodossa lisäosan Github-sivulta, mutta myös videomuodossa YouTubesta (johon löytyy myös samaisista ohjeista linkki). Lisäosan käyttöönoton jälkeen kytkimet näkyivät Home Assistantissa.

Automaatiot

Enää oli jäljellä se, miten saadaan kytkimet (ja sitä mukaa valot) tottelemaan joko liiketunnistinta tai IKEAn nappuloita. Home Assistantin automaatioiden määrittely on mukavasti jokaisen julkaisun myötä käynyt helpommaksi.

Eteisen valon ohjaamiseen liiketunnistimella löytyi Home Assistantista jopa valmis automaatiopohja (blueprint). Sitä varten piti kuitenkin uudelleenmääritellä eteisessä olevan Sonoff-kytkimen tyyppi uudestaan, jotta automaatio ymmärtäisi sen valoksi. Home Assistant -kielellä määritellään ’helper’ tyyliin: Settings -> Devices & Services -> Helpers -> Create Helper -> Change device type of a switch, josta valitaan se kytkin, joka halutaan määritellä sen ohjaaman laitteen mukaisesti. Valinta voi valon lisäksi olla tuuletin, lukko, sireeni, jne.

Olohuoneen ja keittiön valojen suhteen halusin toimia niin, että molemmilla kytkimillä voisi hallita molepia valoja. Mietin etukäteen, että hyvä muistisääntö olisi sellainen, että yksi painallus sytyttäisi keittiön kattovalaisimen, koska siinä on yksi lamppu ja kaksi painallusta olohuoneen kattovalaisimen, jossa on – kuten arvasit – kaksi lamppua. IKEAn kytkin ei kuitenkaan tukenut kaksoispainallusta, joten valitsin olohuoneen valojen päälle/pois kytkemiseksi pitkän painalluksen. Tarvittavien kahden automaation tekeminen sinänsä oli suoraviivaista. Määritellään triggeriksi molemmat painikkeet ja niihin haluttu toiminto (yksi painallus / pitkä painallus) ja actioniksi kyseistä lamppua ohjaavan kytkimen ’togglaus’ eli tilanvaihto.

Mikä fiilis?

Sonoffin tuotteiden osalta tämä oli ensimmäinen kerta, joten niiden käyttöönotto hieman jännitti – aivan turhaan. Muiden komponenttien käyttö oli ennestään tuttua. Käytetyn HACS-lisäosan korkea laatu ja helppokäyttöisyys yllättivät positiivisesti, joten kokonaisuudessaan homma oli helpompi kuin oletin.

Edelleen tietenkin joku voi vahingossa napsauttaa valokatkaisijaa, jolloin Sonoffin kytkin menee pois päältä ja valot eivät toimi, mutta olen valmis elämään tämän kompromissin kanssa. Yleisesti ottaen nämä kokeilut ovat vahvistaneet ajatusta, että jos joskus ryhtyy rakentamaan tai rakennuttamaan taloa, niin kiinteiden, johdotettujen katkaisijoiden asentamisessa ei taida enää olla mitään järkeä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s