Kerrassaan ilahduttavia apuohjelmia!

Kun päivätyökseen istuu – tai nykyaikana myös seisoo – tietokoneen ääressä ja joskus jatkaa omien asioiden parissa saman värkin edessä iltaisin niin sillä, miten jouhevasti tietokonetta ja sen ohjelmia käyttää alkaakin olla merkitystä. Viime aikoina pari apuohjelmaa on päässyt ilahduttamaan!

Käytön jouhevuus on itsellä melko lailla suoraan verrannollinen siihen, miten paljon – tai vähän – joutuu nostamaan käsiä näppäimistöltä hiirelle tai ohjauslevylle. Samoin sillä on suuri merkitys miten hyvin pysyy valitsemansa työtehtävän flowssa haluamansa mittaisen ajan. On valitettavan helppo kadota ”lähetänpä pikaisesti yhden sähköpostin” tai ”mikäs viesti WhatsAppiin saapuikaan” -ajatusten jälkeen tunniksi ties minne kaninkoloon…

On kai jonkinlainen julkinen salaisuus, että monet Macin mukana tulevista perusohjelmista ovat melkoisen… noh, perusversioita omissa genreissään. Ymmärrän, että niiden edelleenkehittäminen ei välttämättä juurikaan lisäisi Applen kilpailukykyä, joten miksi se tuhlaisi tuotekehityspanoksia niihin. Samalla tilanne jättää aukon kolmannen osapuolen sovelluksille innovoida ja ottaa tilaa haltuun – mikä on kaikkien kannalta upea asia!

Fantastical ja Cardhop

Flexibits on pieni, amerikkalainen ohjelmistoyritys, jolla on kaksi tuotetta, Fantastical ja Cardhop. Niillä voi korvata sekä Applen käyttöjärjestelmien mukana tulevat Yhteystiedot että Kalenteri -ohjelmat, sekä Macissa kuin myös iPhonessa ja iPadissa. Ohjelmat toimivat erinomaisesti yhteen, hyödyntäen käyttöjärjestelmän konepellin alla olevia kalenteri- ja yhteystieto-ominaisuuksia.

Molemmissa näistä ohjelmista yhtenä kantavana teemana on tietojen syöttäminen ja hyödyntäminen kirjoittamalla, ei hiiren kanssa napsauttelemalla ja sormella sohimalla – vaikka niilläkin tavoilla sovelluksia voi ja sopii edelleen käyttää. Hieman edistyneempään käyttöön totuttelu vaatii kuitenkin oman aikansa. Tämä siksi, että ohjaamisessa tulee käyttää englanninkielisiä avainsanoja, kuten esimerkiksi today, next week, monday ja with.

Melko nopeasti olen kuitenkin tottunut ensin aktivoimaan Fantasticalin määrittelemälläni näppäinoikotiellä (cmd-shift-f) ja latomaan finglishiä tiskiin vaikkapa seuraavalla tavalla: ’Hankkeen seurantapalaveri 8.8. 17-18 with Antti’. Tällöin Fantastical lisää kalenteriin tuolle päivälle ja ajalle kyseisellä otsikolla tapahtuman sekä lähettää kontakteissa olevalle Antille kokouskutsun sähköpostitse. Eivätkä sormet irronneet missään vaiheessa näppäimistöltä. Lisämääreinä voi käyttää ’/’ merkkiä, jolla voidaan kertoa mihin kalenteriin (työ, oma, yhdistyksen, tms) tapahtuma lisätään tai ’@’, joka avulla voi määritellä osoitteen missä kokous pidetään. Hitsin kätsyä!

Cardhop-sovellusta voi käyttää samalla tapaa. Aktoivoin sovelluksen (itsellä cmd-shift-d) ja lähden kirjoittamaan vaikkapa ’whatsapp antti’, ’messenger tom’ tai ’imessage seppo’, jolloin olen kirjoittamassa viestiä to-del-la nopeasti, aivan riippumatta siitä missä sovellukessa juuri hetki sitten olinkaan. Tai jos kirjoitan ’invite mettäporukka’, niin Yhteystiedoissa (tai Cardohopissa) määritellyn Mettäporukka-ryhmän kakille jäsenille lähdetään sorvaamaan saman tien kalenterikutsua Fantasticalissa.

Cardhop osaa myös luoda uuden yhteystiedon siten, että lähden kirjoittamaan ’matti möttönen 0401123456 mobile matti@mottonen.fi work Mattikatu 1 012345 Möttölä’ ja ohjelma latoo yksityiskohdat saman tien oikeille paikoilleen. Samalla tapaa voi lisätä olemassaolevalle henkilölle osoite-, sähköposti- tai muita detaljeja.

Molemmissa sovelluksissa on mainittujen lisäksi runsaasti muitakin ominaisuuksia. Jätän niihin perehtymisen lukijan kotitehtäväksi, jos tämäntyyppinen lähestymistapa alkoi kiinnostamaan. Pelkästään esittelemiäni ominaisuuksia käyttäen sovellusten hyödyt ovat vaikuttaneet omasta mielestä erittäin tuntuvilta parannuksilta samantyyppisten softien vakioversioihin.

Cross-platform ja tilausmalli

Sovellusten saatavuus ja yhteiskäyttö erilaisilla laitteilla ja käyttöjärjestelmillä tuntuu olevan yleistyvä trendi. Mobiililaite- ja tietokone (vai voiko tällaista jaottelua edes nykyään käyttää?) käsittelevät samaa tietoa, hyödyntäen lisäksi kyseiselle käyttöjärjestelmälle ja/tai laitetyypille parhaita ominaisuuksia. Tuttu käyttölogiikka kaikilla laitteilla on ehdottomasti plussaa.

Useat ohjelmistoyritykset ovat viime vuosina alkaneet siirtyä kertamaksullisista ohjelmista tilausmalliin (subsription), jossa ainakin ohjelmien edistyneempien ominaisuuksien käytöstä veloitetaan jokin kuukausittainen summa, vaikka perustoiminnot saattaisi saada käyttöön maksutta tai pienellä kertamaksulla. Flexibitsin tapauksessa maksulliseen tilaukseen kuuluvat nämä molemmat, toisiaan täydentävät ja hyödyntävät sovellukset, kaikilla sen tukemilla alustoilla (macOS, iOS, iPadOS).

Tilausmalli tuntuisi tällä hetkellä olevan sekä kehittäjän että käyttäjän kannalta oivallinen kompromissi, koska kehittäjä saa tällöin jatkuvaa tulovirtaa (vrt. kk-palkka) eikä hänen tarvitse pantata uusia, pienempiä tai isompia, ominaisuuksia johonkin kokonaan uuteen julkaisuun, josta kenties voisi pyytää erillisen, kiinteän päivitysmaksun, vaan hän voi laittaa ominaisuudet välittömästi jakeluun. Käyttäjillä on tämän ansiosta aina tuoreimmat ja yhteensopivimmat sovellusversiot käytössään, jokaisella käyttämällään alustalla. Tällainen win-win tarvitsee tietenkin markkinalle kilpailua, jotta asiakkaan koukuttama yritys ei pääse nostamaan hintoja liian korkeiksi – ja terveellä markkinalla näin tietysti tapahtuukin.

Tehokasta tulevaa työviikkoa!

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s