Home Assistantin ohjaaminen kalenterin avulla

Kodin automatisointia voi Home Assistantin kanssa tehdä lukemattomilla eri tavoilla. Tähän asti olen tehnyt kokeiluja erilaisten sensoreiden antamien arvojen, auringo nousu- ja laskuaikojen sekä säätietojen, kellonaikojen sekä verkkoyhteyden katkeamisen perusteella – mutta potentiaalisesti hyödyllinen on myös kalenteritapahtuman avulla ohjaaminen. Sillä voisi esimerkiksi viikonloppureissun aikana pistää valoja syttymään ja sammumaan halutulla tavalla tai laittaa mökin lämmityksen päälle etäältä. Miten kokeiluni onnistui?

Ratkaisut avaimet löytyivät varsin helposti googlailemalla. Ja kuinka ollakaan, juuri Googlen kalenterin käyttäminen tähän tarkoitukseen on dokumentoitu Home Assistant -yhteisössä erinomaisesti. Seuraamalla huolellisesti melko moniportaista ohjetta sain peruskonfiguroinnin tehtyä.

Kalenterin perusteella tapahtuva ohjaus toteutetaan käytännössä lisäämällä kalenterissa tapahtuman otsikkoon etukäteen määritelty avainsana, kuten vaikkapa ”#HAvalot”. Haluttu avainsana tulee luonnollisesti määritellä etukäteen. Se tehdään tämän integraation käyttöönoton ohessa syntyneeseen google_calendars.yaml -tiedostoon. Alla yksi esimerkki:

- cal_id: ********@gmail.com
  entities:
  - device_id: ha_valoohjaus
    name: HA-valoohjaus
    track: true
    search: "#HAvalot"

…jossa cal_id kertoo integroidun kalenterin nimen (joka on todennäköisesti sama kuin sähköpostiosoitteesi), device_id on vapaasti valittavissa oleva nimi, jota käytät automaatioita määriteltäessä ja search kertoo sen avainsanan, jonka haluat laittaa kalenteritapahtuman otsikkoon. Erilaisia avainsanoja voi yhden kalenterin alle määritellä useita, aivan tarpeen mukaan.

Mainitulla ohjesivulla kerrotaan miten varsinainen automaatio määritellään automations.yaml -konfiguraatiotiedostoa muokaten, mutta sitä ei kerrota miltä käyttöliittymän kautta toimittaessa homma näyttää. Siellä laukaisuehdossa pitää määritellä Laukaisimen tyypiksi ”Tila”, Kohde on tässä esimerkissä calendar.ha_valoohjaus ja Kohdetilaksi asetetaan on. Toiminnoksi voi sitten määritellä mitä haluaa,vaikkapa laitteen Olohuonevalo tilan vaihtaminen (toggle). Testaaminen on yksinkertaista: luodaan avainsanalla varustettu kalenteritapahtuma, odotetaan sen alkuhetkeä ja voilà – temppu toimii!

Integraatio on siis suhteellisen helppo toteuttaa, mainiota! Yritin vielä saada automaation päätteeksi lähtemään Telegram-integraation kautta itselleni sellaisen notifikaation, jonka sisällössä olisi käytetystä avainsanasta perattu kalenteritapahtuman otsikko — mutta tämä jäi vielä selvitystilaan. Sattuukohan jollakin lukijalla olemaan tähän vinkkiä?

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s