Mikäs tämä HACS on?

Home Assistantin virallista jakelua ja siihen integroitua lisäosakauppaa eli add-on storea voisi ehkä rinnastaa Applen iOS- tai Googlen Android-käyttöjärjestelmiin ja niistä löytyviin sovelluskauppoihin. Näistä storeista löytyy vähintään jollakin tapaa tarkistettuja ja turvallisiksi todettuja sovelluksia asennettavaksi käyttäjille. Androidissa tarjoutuu lisäksi mahdollisuus ladata sovelluksia laitteeseen epävirallisista sovelluskaupoista – ja tällaiseksi itse miellän HACSin eli Home Assistant Community Storen.

Toisin sanoen, siinä missä Home Assistant -projekti kantaa vastuuta add-on storen lisäosien laadusta ja yhteensopivuudesta, niin Home Assistant -yhteisössä toimivien ihmisten kehittämien ja HACSin kautta ladattujen lisukkeiden suhteen käyttäjä on omillaan.

Asentaminen

HACSin sivuilta löytyy suoraviivainen opas miten sen saa asennettua erilaisiin Home Assistant -asennuksiin. Ohje korostaa sitä, että käyttäjän tulee tietää mitä on tekemässä. Pari perusvaatimusta (valmiiksi asennettuna jokin SSH-lisuke sekä olemassaoleva Github.com-tili) alleviivaavat osaltaan tätä.

Sinänsä asennusvaiheet on kuvattu hyvin ja tarvittavat temput saa tehtyä hyvinkin helposti – ei ongelmia siellä. Mutta sitä en osannut odottaa, että käyttäjän ottamien askeleiden jälkeinen HACSin lopullinen asentuminen saattaa kestää pahimmillaan tuntikausia. Home Assistantin sivuvalikosta pääsee tarkistamaan HACSin sivulta onko asennus mennyt maaliin vai ei. Ensimmäisellä yrittämällä en jaksanut odottaa riittävästi ja poistin koko asennuksen, mutta toisella yrittämällä maltoin odottaa asennuksen läpimenoa.

Pari käytännön kokeilua

Mitä kaupasta sitten löytyy? Lyhyesti sanottuna kirjoitushetkellä yli 500 erilaisia integraatiota, lisäosaa, AppDaemon- ja NetDaemon-sovellusta, Python scriptiä ja teemaa. Jonkin verran tulee varmasti menemään aikaa siihen, että sisäistää mitä kaikkea tuo käytännössä voisi tarkoittaa omiin tämänhetkisiin automaatiokokeiluihin tai tuleviin tarpeisiin tai ideoihin liittyen. Toteutin tässä vaiheessa kaksi, osin toisiinsa liittyväää kokeilua.

Ensimmäinen niistä, Popular Times, auttaa ymmärtämään missä vaiheessa kannattaa käydä lähellä olevissa kaupoissa, jos haluaa välttää väenpaljoudet. Integraatio hyödyntää Google Places API -palvelua, joka mm. pitää kirjaa erilaisista paikoista, niiden yhteystiedoista, paikkoihin liittyvistä kuvista ja muista ominaisuuksista – eli ilmeisesti myös siitä miten paljon ihmisiä (lue: matkaviestitlaitteita) kulloinkin eri paikoissa vierailee. Isoveli valvoo.

Käytännössä määrittelin lähikauppani configuration.yaml -tiedostoon seuraavalla tavalla:

sensor:
 - platform: populartimes
  name: 'Lidl Janka'
  address: '(Lidl Janka), Sammon Valtatie 16, Tampere, Finland'
 - platform: populartimes
  name: 'Prisma Kaleva'
  address: '(Prisma Tampere Kaleva), Sammonkatu 75, Tampere, Finland'

Tämän jälkeen (kun käynnistin Home Assistantin uusiksi) voin määritellä sensor- tai historia-tyyppisen kortin dashboardille ja saada näkyviin tietoja näistä paikoista.

Halusin kuitenkin enemmän kontrollia siihen miltä ihmismäärää eri aikoina kuvaava graafi näyttää, joten etsin tähän sopivaa lisuketta HACSista – ja löysin Lovelace Mini Graph Cardin. Sain konfigurointiapua asiaan netistä ja määriteltyäni seuraavaan tapaan yaml-tyyppisen kortin dashboardille olin lopputulokseen tyytyväinen.

type: 'custom:mini-graph-card'
icon: 'mdi:virus-outline'
lower_bound: 0
upper_bound: 100
name: Väkeä kaupoissa
unit: '%'
line_width: 2
hours_to_show: 24
points_per_hour: 1
group_by: hour
smoothing: false
show:
 graph: line
 labels: true
entities:
 - entity: sensor.lidl_janka
  name: Lidl
  show_state: true
 - entity: sensor.prisma_kaleva
  name: Prisma
  show_state: true

Tuossa lisukkeessa on todella runsaasti mahdollisuuksia vaikuttaa miten asiat esitetään – vaikka tietenkin voisi toivoa vielä vaikka x-akselin labeleita, jne. Hyvä silti näinkin!

Millaisia hyviä HACSeja itse olet löytänyt käyttöösi?

Advertisement

Yksi vastaus artikkeliiin “Mikäs tämä HACS on?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s