Home Assistant ja Wyze Cam v2

Monet tuntuvat liittävän kotiautomaatiojärjestelmäänsä valvontakameroita, yksi ovikameraksi, toinen vauvan valvontaan ja kuka mihinkin tarkoitukseen. Testailin aikani kuluksi saisinko laatikon pohjalle käyttämättömäksi jääneet Wyze Cam v2 -kamerat toimimaan tässä kokonaisuudessa.

Wyze ja RTSP

Wyze aloitti tarinansa tuomalla markkinalle erittäin edullisen valvontakameran, Wyze Cam’in, jonka hinta oli vain parikymmentä taalaa. Hinnassa ei sinänsä olisi mitään kovin erikoista ellei tuohon kertaluonteiseen kustannukseen sisältyisi maksuton pilvipalvelu, joka mm. tallentaa viimeisimmän viikon ajalta liikkeen tunnistuksen yhteydessä otetut videot ja tiedottaa havaituista liikkeistä mobiilisovelluksen kautta käyttäjälle. Oletan, että Wyze laski heille syntyvän pilvikustannuksen menevän markkinoinnin piikkiin.

Wyzen tuoteportfolio on ensimmäisen tuotteen jälkeen paitsi päivittynyt uusilla kameramalleilla, mutta myös laajentunut mm. lamppuihin, termostaatteihin, imureihin, ovikelloihin, lukkoihin, virtakytkimiin, sammuttimiin sekä hyvinvointialan tuotteisiin – ja sitä voidaankin pikkuhiljaa & hyvällä syyllä pitää jo varsin verteenotettavana kotiautomaatiojärjestelmien toimittajana.

Wyze on kuitenkin monen muun vastaavan toimijan tavoin lähtökohtaisesti melko suljettu, omaa liiketoimintaansa varjeleva järjestelmä. Avoimiin kotiautomaatiojärjestelmiin saa kamerat liitettyä RTSP-protokollan avulla ja tätä tukea ei Wyzen kameroista nykyisellään löydy. Jostakin syystä he olivat kuitenkin tehneet poikkeuksen kahden kameramallinsa (Wyze Cam v2 ja Wyze Cam Pan) kanssa ja tarjoavat edelleen ladattavaksi tukea tuolle protokollalle näille malleille. Wyzen tukisivulta löytyvät sekä MicroSD-kortille siirrettävät tiedostot että ohjeet siihen, miten kameran saa käyttämään RTSP-ominaisuutta.

Tämän ’syrjähypyn’ jälkeen Wyze ei kuitenkaan ole lisännyt RTSP-tukea millekään muulle tuotteelleen. Syy voi olla tuotekehityksen pitäminen mahdollisimman suoraviivaisena, mutta saattaa oman liiketoiminnan suojaaminen olla myös osa tarinaa – mene ja tiedä.

Integrointi Home Assistantiin, teoriassa…

Kun kameraan on asennettu tuki RTSP-protokollalle ollaan valmiita ottamaan kamera käyttöön Home Assistantissa. Ohjeita löytyy googlaamalla useitakin.

Ensimmäiseksi törmäsin tähän Home Assistant Community-sivustolla olevaan postaukseen. Artikkelissa kerrotaan miten integrointi voidaan tehdä generic camera platform’ia hyödyntäen. Muutama rivi configuration.yaml -tiedostoon ja uudelleenkäynnistys, sopivan kortin lisäys dashboard-näkymään ja siinä se.

Toinen hyödyllisen tuntuinen ohje löytyi Redditistä. Siinä annetussa esimerkissä hyödynnetään edellisen (generic camera platform) integraatiotavan sijaan ffmpeg platformia.

Molempien edellä mainittujen artikkelien pitkistä kommenttilistoista löytyy lisäksi tieto, että kameran integraation voi tehdä myös motionEye add-on’in kautta. Sen avulla voidaan paitsi hallita kameroita ja niiden asetuksia, myös tallentaa nauhoitukset pilveen. Kätevän ja tarpeellisen kuuloinen ominaisuus tuokin joissakin käyttötarkoituksissa.

Ja, mikäli haluaa hypätä syvään päähän, niin Wyze Cam v2 -kameraan voi myös ottaa käyttöön täysin erillisen Xiaomi-Dafang-Hacks -softaversion ja seurata sen dokumentaatiota käyttöönoton osalta. Tällä saattaisi päästä kokonaan eroon Wyzen kameroiden ’pilviriippuvuudesta’, joten sekin voisi olla kokeilemisen arvoinen sivupolku. Onneksi on kaksi kameraa, jos vaikka tulee saaneeksi toisen jumiin…

…ja käytännössä

Liitin laatikossa olleet kamerani ensin (takaisin) Wyzen palveluun mobiilisovelluksen avulla ja sen jälkeen lähdin ottamaan RTSP-tukea käyttöön. Googlailun perusteella on ilmeisesti tärkeää, että MicroSD-kortti on alustettu FAT-tiedostojärjestelmään – muuten tämä pikkukamera ei osaa lukea sitä. Minulla taisi olla tuo asia heti jiirissä. Käyttöönoton jälkeen mobiilisovelluksesta löytyy ko. kameran kohdalta Advanced Settings ja RTSP, johon piti keksiä sopivat username ja password. Salasanassa ei näemmä saa olla erikoismerkkejä, kokeilemalla sekin selvisi. Näiden avulla luotu rtsp-URL otetaan talteen. Reitittimessäni määrittelin kyseisen Wyzen saaman IP-osoitteen pysyvän samana sen MAC-osoitteessa.

Etenin Home Assistantiin integroinnin osalta ensimmäisen ohjeen mukaan (generic camera platform) ja sain dashboardille syntymään kortin, josta aukeaa kamerasta välittyvä videokuva. Nättiä! Koska tämä kameramalli ei tue pysäytyskuvan hakemista, asetin kortille staattiseksi kuvaksi Wyzen logon, jonka tallensin jpg-muodossa Home Assistantin config-hakemiston alle luomaani www/images-hakemistoon. Home Assistantin configuration.yaml -tiedostossa näyttää siis tältä:

camera
- platform: generic
name: Wyze-1
still_image_url: http://127.0.0.1:8123/local/images/wyze-logo.jpg
stream_source: rtsp://username:password@192.168.1.149/live

Kuva tuntuu tuosta ensimmäisestä Wyzestä välittyvän (etenkin puhelimeen asti) monen sekunnin viiveellä, mutta integraatio siis vaikuttaisi toimivan. Hienoa.

Toisen Wyzen osalta käyttöönotto noudatteli samaa rataa kuin ensimmäisenkin, mutta siinä päätin kokeilla ffmpeg camera platform -asetuksia. Sen määrittelyt configuration.yaml -tiedossa näyttävät tältä. Huomaa, että camera ja binary_sensor -rivejä ei toisteta ko. tiedostossa, jos noita määrittelyjä on kaksi tai useampia.

camera:
- platform: ffmpeg
name: Wyze-2
input: -rtsp_transport http -i rtsp://username:password@192.168.1.216/live
extra_arguments: -pred 1 -q:v 2

binary_sensor:
- platform: ffmpeg_motion
input: -rtsp_transport http -i rtsp://username:password@192.168.1.216/live
name: Wyze-2-motion
extra_arguments: -pred 1 -q:v 2
changes: 5
reset: 10

Toisen Wyzen kanssa sain dashboardille esikatselukuvan, mutta muutoin lopputulema näyttäisi olevan kutakuinkin samalainen kuin ensimmäisen Wyzen kanssa. Viive esikatselukuvan ilmestymiseen on aikamoinen ja vaikuttaisi siltä, että kameran näkökenttään tullut liike hidastaa sen toimintaa entisestään. Mutta kamera siis toimii näinkin.

Liekö suorituskyvyn pullonkaula kamerassa, wifissä, raspissa vai missä – tähän pitää perehtyä, myöhemmin…

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s