iPad Pro ♥ Raspberry Pi 4

ipad-ja-pi4

Viimeaikaisen ohjelmointiharjoittelun yhteydessä ovat iPadOS:n tämänhetkiset rajoitteet tulleet monella tapaa vastaan. Toisaalta näppärät neropatit maailmalla keksivät konsteja, joilla rajoitteita saadaan kierrettyä ja mahdollistettua verrattain mukavaa ja mukana kulkevaa nörtteilyä.

Paraikaa työn alla olevan (ja osin tuskaisen hitaasti etenevän) projektin työkalupakki on koostunut

Kun Joulupukki toi (Fedexin lievistä vastusteluista huolimatta) Raspberry Pi 4:n, muistikortin, jäähdyttävän kotelon sekä toimivaksi testatun kaapelin, kombinaatio laitettiin yhden illan askartelulla korvaamaan tuon virtuaalipalvelimen. Ohjeet löytyivät käytännössä kahdesta YouTube-videosta ja yhdestä blogiartikkelista.

Tech Craft YouTube-kanavan jaksossa ”My Favourite iPad Pro Accessory: The Raspberry Pi 4” kerrotaan ratkaisun perusperiaatteet sekä joitakin käyttökohteita. Samaisen kanavan ”Beginner’s Guide to Setting up the Raspberry Pi” -video näyttää miten Pi:n peruskonfigurointi tehdään, rautalangasta vääntäen.

Ne varsinaiset loitsut, joilla Raspberry Pi 4 saadaan käyttämään USB-C:tä laitteiden väliseen yhteyteen löytyvät Ben Hardillin blogipostauksesta ”Pi4 USB-C Gadget”. Ja sehän toimii!

Kokemuksia, jatkokehityskohteita – ja toiveita

Osien valinnassa tärkeä pointti tuntui olevan se, että valitsee oikeanlaisen, tässä tarkoituksessa toimivan USB-C-johdon. Ilmeisesti Pi:ssä olevan vian vuoksi kaikki piuhat eivät käy, mutta toimiviksi testattujakin on onneksi useita.

Lisäksi, koska Pi 4:stä löytyy nyt vaikioliittimen sijaan micro HDMI -portteja, toimivan näyttö + näyttöjohto-adapteri -kombinaation testaamiseen meni hetki.

Kaunista kuitenkin on, että lopputuloksena nämä kaksi laitetta saadaan juttelemaan keskenään vain yhden USB-C -kaapelin välityksellä, joka samalla antaa riittävästi virtaa Pi:lle. Koska iPad Pro:ssa on vain yksi USB-C -portti, sitä ei kuitenkaan voi ladata samaan aikaan, eli mehua riittää muutamaksi tunniksi. Toivottavasti seuraavassa iPad Pro:ssa olisi kaksi porttia tai joku keksii sellaisen hubin, jonka kautta myös lataaminen onnistuu.

Kuvatussa ratkaisussa Pi juttelee internettiin jonkin Wifi-verkon tai iPadin jakaman yhteyden kautta. Pi:n konffaus käyttämään erilaisia verkkoja (etenkin komentoriviltä) ei ole aivan puistossa kävelyä. Verkon valinta vaikkapa iOS:n Pikakomennot -sovellusta hyödyntäen olisi nannaa. Tai voisiko Pi:n konffata niin, että se käyttää oletuksena iPadin yhteyttä?

Ehkä jo seuraavissa iPad-, iPadOS, Raspberry Pi- ja Raspbian -versioissa maailma on täydellisempi. Tai ehkä neropatit dokumentoivat uusia keksintöjään muiden iloksi. Luotetaan molempiin!

[ Päivityksiä! ]

Asensin Pi4:ään mosh:in, koska perus-ssh-yhteys tuntui katkeilevan, jos välillä käytti eri sovelluksia iPadissa tai ehkä jos se pääsi nukahtamaan. Helposti seurattava asennusohje löytyy vaikkapa täältä.

Ajattelin myös ottaa käyttöön RaspAP:n, jolla Pi4:n verkkoyhteydet saa kai konffattua ilman komentoriviä. Käyttöönotto-ohje vaatii vielä vähän luetun ymmärtämistä 🙂

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s