Laptop on (melkein) kuollut, eläköön tabletti!

Olen käyttänyt kannettavia tietokoneita, PC:itä ja Macceja, suunnilleen ’90-luvun puolestavälistä, ensin pöytätietokoneiden rinnalla ja lopulta pelkästään, niin töissä kuin kotona. Laptopin kaveriksi on välillä ilmestynyt näyttöjä, näppäimistöjä, hiiriä, ohjainpalloja, kovalevyjä – ja mitä näitä kaikkia oheislaitteita nyt onkaan. Viime aikoina nekin ovat alkaneet karsiutua. Läppäri on omassa käytössä monesti riittänyt aivan sellaisenaan.

Samalla tavalla kuin monen meistä kohdalla läppärit syrjäyttivät pöytäkoneet, ovat etenkin isoruutuiset mobiililaitteet alkaneet hiipiä samalle tontille. Rinnalla ovat kehittyneet mobiilikäyttöjärjestelmät, ohjelmistot – ja pilvipalvelut. Kun data voi olla pilvessä, sitä ei välttämättä tarvitse enää kuljettaa laitteessa.

Viimeiset pari vuotta kehitystä melko aktiivisesti seurattuani päätin ottaa harkitun askeleen ja hankkia jo hieman iällä olevan (mutta edelleen hyvin toimivan) MacBook Pron kaveriksi iPad Pron. Tunnelma on kutkuttavan odottava, samanlainen kuin ensimmäisen kannettavan tietokoneen kanssa: ”Tällähän voi tehdä jo todella monenlaista, mutta korvaisiko tämä jo tuon isomman laitteen?”

No, millaisia ajatuksia muutaman viikon käytön jälkeen on kertynyt?

Plussaa

  1. iPad Pro 11″ on juuri sopivan kokoinen laite pitää mukana. Se mahtuu reppuun ja pieneen laukkuun eikä paina liikaa. Laturi on kompakti ja kevyt, jos sen haluaa ottaa mukaan. Läppäri jää kotiin, jos ei ole pakottavaa syytä.
  2. Aikaisemmin käyttämäni iPadit (Gen3, Mini2) ovat olleet Wi-Fi -versioita, jolloin verkkoon pääsy on ollut merkittävästi hitaampaa kuin tällä Cellular-versiossa. Käteväksi saattaa osoittautua myös mahdollisuus hankkia fyysisen SIM-kortin rinnalle eSIM, esimerkiksi ulkomaan reissuilla.
  3. Kirjoittaminen Smart Keyboard Folion avulla on yllättävän toimivaa. Suojana toimiva näppis on tietenkin parhaisiin näppiksiin verrattuna kompromissi, mutta tuntuu sopivan omille sormille mainiosti.
  4. Kasvotunnistus laitteen avaamisessa toimii viiveettä ja ongelmitta. Tämäkin osa-alue on loikannut huimasti eteenpäin parin vuoden sisällä!
  5. Vaikka iPadissa voi pitää kahta sovellusta rinnakkain, kolmatta kellumassa ja vielä Picture in picture -videoikkunaa paasaamassa, niin huomaan nauttivani vaihteeksi myös single tasking -työskentelystä. On jo laajasti tunnettu tosiasia, että ihmisen kannattaa tehdä vain yhtä asiaa kerralla – jos siis haluaa asioiden hoituvan tehokkaasti.
  1. Tämä pädi on to-del-la nopea, akunkesto erinomainen, ohjelmat toimivat luotettavasti, käyttispäivityksiä on tiedossa vuosikausiksi eteenpäin – ja onhan tämä omaan silmään aivan helkkarin tyylikäs värkki!
  2. Ohjelmista eniten käyttämäni toimiva pädissä mainiosti: sähköposti, kalenterointi, tehtävien hallinta, viestittely, muistiinpanot, kartat, kuvien käsittely, salasanamanageri, pankkisovellukset, opiskelusovellukset, toimistosovellukset,… Luulin aikaisemmin, että ohjelmoinnin opettelu ei onnistu pädillä, mutta siinä erehdyin. Tästä aiheesta enemmän myöhemmin.

Parannettavaa

  1. iOS 12 on käyttöjärjestelmänä tavallaan ihan Ok, mutta toki odotan ensi viikolla alkavaa WWDC 2019 -tapahtumaa ja siellä tapahtuvaa iOS 13 -julkistusta suurella mielenkiinnolla…
  1. Joistakin iPhonessa käyttämästäni sovelluksesta ei ole erillistä iPadille ja sen näytölle optimoitua versiota. No, ehkä tulevaisuudessa on – tai sitten niiden käyttäminen pitää jättää puhelimeen.

Loppukaneetti?

Huomaan, että kotona läppärin esille ottaminen alkaa tuntua jo hieman työläältä ja turhauttavalta. Luulen, että käsillä ovat isomman muutoksen hetket.

Advertisement

Yksi vastaus artikkeliiin “Laptop on (melkein) kuollut, eläköön tabletti!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s